Новото устройство Diagnovir ускорява тестването за коронавирус до 10 секунди(снимка: Националeн

...
Новото устройство Diagnovir ускорява тестването за коронавирус до 10 секунди(снимка: Националeн
Коментари Харесай

Турски уред открива коронавирус за 10 секунди


Новото устройство Diagnovir форсира тестването за ковид до 10 секунди
(снимка: Националeн проучвателен център за нанотехнологии към университета Билкент)

Изобретение на турски откриватели може да открие вируса, който предизвиква Covid-19, в границите на най-много 10 секунди въз основа на проба от слюнка от устната празнина или намазка от носоглътката.
още по тематиката
Разработчиците от Националния проучвателен център за нанотехнологии към университета Билкент (UNAM) твърдят, че новата система за оптична диагностика открива бързо и с висока акуратност.

Принципът на устройството не се основава на репликация на проби, а на оптични свойства. Патогените се откриват благодарение на чип и оптичен способ, които са особено създадени за новия биосензор.

Взетата от пациента проба се смесва с разтвор и се нанася върху чипа за разкриване на патогена. Забележителното е, че устройството може да употребява за диагностика освен проби от слюнка от устата, само че и намазки от дълбоки области като носоглътката.

За разлика от обичайните PCR проби, системата употребява оптични и електронни модули, с цел да обезпечи както тъкмо, по този начин и висока селективност. Системата към този момент е посочила 99% триумф при разкриване на вируси по време на предклинични изследвания.

Според разработчиците на Diagnovir, уредът връща позитивен резултат в границите на 5-10 секунди, до момента в който за негативните резултати са нужни до 20 секунди. Те чакат утвърждение от турските регулатори, с цел да пристъпят към серийно произвеждане на устройството в околните месеци.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР